Správne stolovanie je dôležitejšie než sa zdá. Prejaví sa pri ňom sociálna spôsobilosť človeka, sebaovládanie, spoločenský takt, ovládanie pravidiel spoločenského správania, zdvorilosť a slušnosť.
Úprava stola
Stôl má byť prestretý tak, aby mal každý pri stole priestor min. 75 cm. Na stole by mal byť klubový tanier, ktorý má slúžiť ako podklad pre ostatné taniere, ktoré sa budú prinášať a odnášať. Klubový tanier ostáva na stole po celý čas. Vzdialenosť medzi tanierom a krajom stola by mala byť 2-3 cm.
Nesmie chýbať látkový alebo papierový obrúsok, ktorý sa dáva do lona a slúži tiež na utieranie úst. Po dojedení sa tento obrúsok zohne na polovicu a položí na stôl vedľa seba.
Taniere a príbory
Na stôl sa nedáva viac ako dva taniere naraz. Pokiaľ na polievku používate šálku, je potrebná aj podšálka pokrytá malou dečkou. Vľavo od klubového taniera je umiestnená miska na šalát, vpravo miska na kompót (pokiaľ sa ako kompót podávajú čerešne, je potrebný ďalší tanierik na kôstky). Príbory sa na pravú a ľavú stranu kladú podľa postupnosti jedál, ktoré sa budú podávať. Najbližšie ku tanieru sú príbory, ktorými sa bude jesť najneskôr.
Ukladanie príborov
Vidlička sa kladie zubami nahor, lyžička dnom na stôl, nôž ostrím k tanieru, dezertné príbory nad tanier, uložené rúčkami napravo či naľavo, podľa toho, ktorou rukou po nich siahnete (dezertné príbory sú: múčniková vidlička, dezertný nôž a vidlička, prípadne kávová lyžička).
Ako čo konzumovať
Polievka – podáva sa buď v hlbokých tanieroch alebo v šálke. Pokiaľ sa podáva v šálke, je po niekoľkých nabratiach lyžičkou dovolené ju vypiť. Keď sa polievka míňa a potrebujeme si tanier nakloniť, aby sa nám lepšie naberalo, nikdy nenakláňame tanier k sebe ale od seba.
Zemiaky – predeľujú sa vidličkou, nie nožom
Dezerty – na dezerty sa používa dezertná lyžička samostatne alebo v kombinácii s vidličkou. Zmrzlina sa má správne jesť lyžičkou a prihŕňať dezertnou vidličkou.
Ovocie – kôstky vkladáme najskôr do rúk, potom na tanierik, ktorý je na to určený. K jablku, hruške a broskyni používame nôž (môžeme aj vidličku). Banán by sa mal taktiež nakrájať a ku kiwi a mangu používame lyžičku. Šťava z kompótu na nepije.
Niekoľko užitočných rád na záver:
Dáma nesmie mať pri stolovaní rukavice.
Kabelku si dáma kladie do lona, alebo ju oprie o stoličku, nikdy ju nekladie na stôl.
Nemalo by sa konverzovať s obsluhou.
Hostiteľka prichádza na svoje miesto posledná, ale začína jesť ako prvá.
Káva sa prikladá k ústam aj s podšálkou.
Po dojedení sa príbor spojí, prekrížený príbor znamená, že ste ešte nedojedli, alebo si prosíte pridať.
Na vodu, pivo, whisky, džúsy a minerálky sa používajú poháre bez stopky.
Ukladanie príborov
Keď už máte pekne prestretý stôl obrusmi následne ukladajte príbory. Príbory ukladajte taktiež 2 až 3 cm od okraja stola popri veľkom klubovom tanieri. Nikdy ich nestrkajte pod tanier. Vidličku kladiete vľavo popri tanieri vidlicou hore. Nôž zase vpravo ostrím ku tanieru. Keď bude v menu polievka kladiete lyžicu vedľa noža dnom na stôl. Plánujete podávať predjedlo pridajte ďalší príbor. Budete mať dva príbory. Lyžica zostáva medzi nožmi. Pri predjedle beriete prvý príbor z vonkajšej strany. Počet príborov je limitovaný. Neukladáte na stôl viac než tri. Príbory radšej doložite.
Na nápoje ukladáme poháre nad špičku noža. Keď sa v menu bude podávať šalát alebo kompót na stôl patrí lyžička aj vidlička. Lyžičku na kompót dávame pred tanier s rukoväťou k pravej ruke. Keď to bude kompót s kôstkami, nezabudnite tanierik položiť na stôl. Vidličku na šalát kladieme pred tanier rukoväťou k ľavej ruke. Vľavo ku tanieru servírujeme misku so šalátom. Misku s kompótom zase vpravo. Obrúsok postavíme do stredu taniera alebo po ľavej strane taniera.
Na stred rovnomerne rozložíte koreničky, vázy s kvetmi, svietniky. Veľmi vhodným doplnkom slávnosti sú kvety vo váze, či ikebana z čerstvých kvetov.
Kvety vložte do vyšších aj užších váz, aby neprekážali rozprávajúcim sa hosťom. Ikebana sa taktiež hodí na čelo stola kde oproti nesedia hostia.
Kvety a príbory značky SOLA sú príjemným spestrením slávnostne prestretého stola.