Informácie o príboroch a návod na ošetrovanie

  Chrómniklová oceľ 18/10 sa už dlhé roky používa na výrobu kvalitných príborov, pretože tento materiál spĺňa všetky podmienky, ktoré sa kladú špeciálne na vysokú kvalitu. Určite očakávate od kvalitného príboru, že aj po dlhodobom používaní bude opticky bezchybný, t. z. bez hrdzavých fľakov, matných miest a sfarbení. Problém č. 1 predstavuje umývanie v umývačke…

Details

Vianočné prestieranie

Dôsledné a pútavé prestieranie stola má v gastronomických zariadeniach svoje nezastupiteľné miesto. Už pri vstupe do reštaurácie sa zákazník musí príjemne naladiť, aby si vedel vychutnať kvalitné jedlo. Základom pre dobrú náladu je samozrejme okrem celkovej atmosféry v reštaurácií aj prestieranie a viacero ďalších detailov, ktoré ovplyvňujú náladu konzumenta ako aj výber správneho jedla. Mnoho rodín si dávať záležať…

Details

Rady ako sa starať o príbory

V gastronómii najpoužívanejšie a zároveň najpopulárnejšie sú práve príbory vyrobené z nehrdzavejúcej ocele. Prinášame vám niekoľko tipov, ktorých dodržaním je možné predĺžiť životnosť príborov a zabrániť ich hrdzaveniu. Príbory nie sú dokonale odolné voči hrdzi Hoci z názvu materiálu by sa mohlo zdať iné, nehrdzavejúca oceľ je síce hrdzi odolná viac ako iné materiály, nie je…

Details

Prestieranie stola na oslavu

Pri menších či väčších rodinných oslavách máte na výber – prenájom reštaurácie, k nej prislúchajúce záhradné priestory, miestnosť v hoteli či spoločenskú sálu alebo si usporiadanie hostiny pre rodinných príslušníkov a príbuzných doma. Ak si vyberiete prvú možnosť, máte o všetko vrátane stolovania a prestierania postarané. Výhodou je samozrejme menej stresu a pohodlnosť, nevýhodou vyššia suma, ktorú môžete pri oslave v domácom…

Details

Minulosť a budúcnosť príborov

Minulosť a budúcnosť? Dúfajme, že nie Prvým nástrojom, ktorým ľudia konzumovali jedlo, bola ich ruka. S postupom času sa vyvíjali rôzne pomôcky na uľahčenie stravovania. Naši predkovia poznali ako prvú lyžičku, ktorá sa vyrábala z kameňa či dreva. U bohatších panovníkov zdobili stôl už v stredoveku strieborné lyžice. Druhý vznikol nôž, používal sa na krájanie chleba a mäsa. Vidlička sa dlho…

Details

Stolovanie

Keď oči jedia V zariadeniach poskytujúcich stravovacie služby je jedným z najdôležitejších detailov pútajúcich hostí na prvý pohľad,  úprava stola. Nemyslí sa upratanie a čistota stola po odchode predošlých hostí, to by malo byť samozrejmosťou. Na prvý pohľad je stolovanie jednoduchou záležitosťou, vyžaduje si však zmysel pre detaily: obrus, kvety, obrúsky, farebnosť prestierania, pripravené vhodné príbory a poháre či…

Details

Ako správne stolovať

Správne stolovanie je dôležitejšie než sa zdá. Prejaví sa pri ňom sociálna spôsobilosť človeka, sebaovládanie, spoločenský takt, ovládanie pravidiel spoločenského správania, zdvorilosť a slušnosť. Úprava stola Stôl má byť prestretý tak, aby mal každý pri stole priestor min. 75 cm. Na stole by mal byť klubový tanier, ktorý má slúžiť ako podklad pre ostatné taniere,…

Details